Synd

Sitter och läser Bibeln, Tredje Moseboken, om hur djur ska offras för Guds skull. Gillar inte djurplågeri. Men just NU fick jag en "uppenbarelse" något jag förstod, en pollett som gick ner - som jag bara måste dela med mig av. I 3 Mos kap 4 vers 3 står det; "Om det är den smorde prästen som har syndat och därvid dragit skuld över folket, så ska han för den synd han begått offra en felfri ungtjur åt Herren till syndoffer."
Vad som gick upp för mig är; 1. Alla kan göra fel, det är Gud fullkomligt medveten om. Till och med präster kan begå fel - de som är "ansvariga" för människors andliga väl och ve.
2. Vad folk behöver inse är att det inte FINNS några perfekta människor.
3. Anledningen att de offrade djur för sin synd var (och detta är viktigt) att de hade INSETT att de hade gjort fel. Troligtvis skulle en ceremoni av det här slaget göra ett slags avslut som skulle sätta bestående spår i personens psyke - så att vederbörande förändrades på riktigt. En djupgående och bestående, äkta, förändring och personlighets utveckling.
4. PROBLEMET är. Att VI som lever idag - saknar den här förmågan till självinsikt och förändring, bättring, personlighetsutveckling. Vi är en generation av själviska narcissister - som aldrig kan göra några fel - däremot är vi väldigt bra på att peka ut felen ANDRA människor gör. En väldigt omogen inställning. Men narcissister ÄR omogna - som skrikande barn på dagis - kring vilken Solen snurra och världen cirkulerar.
5. Det är den här oförmågan att se våra egna fel och brister som skiljer oss från människorna i Gamla Testamentet. De kom til insikt. Vi är för lata och självgoda - för att göra jobbet. Och då;
6. hjälper det inte om vi offrar alla djur på jorden - så kommer vi inte att bli bättre människor i alla fall. Inte så länge vi inte gör jobbet att ta itu med oss själva -
var och en av oss. När vi gör det, så BEHÖVS inga offer Jesus dog ju för oss - en gång för alla.

Deborah Englund

Populära inlägg

Bild

Female art model